Start project Soligorsk

Februari 2009: Dit jaar starten wij een nieuw project in een ziekenhuis in de stad Soligorsk. De aanleiding voor dit project is ontstaan uit het Agroproject dat 5 jaar werd uitgevoerd in het Kopylskaja weeshuisinternaat voor licht verstandelijk beperkte kinderen in samenwerking met de Wilde Ganzen, NCDO en vele donateurs.

De vraag ontstond waarom er zoveel gehandicapte kinderen in Belarus zijn. We kwamen terecht in een regionaal ziekenhuis in Soligorsk.
Na een aantal bezoeken van voormalig geneesheer-directeur van de Hondsberg en arts verstandelijk gehandicapten T. Romein begon het project vorm te krijgen. Door geen of zeer oude apparatuur is er onvoldoende mogelijkheid tot gezondheidsonderzoek bij aanstaande moeders, baby’s en verzorging van baby’s na geboorte. Er ontstaan nog steeds gevaarlijke situaties voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. De artsen in Belarus zijn goed opgeleid maar zonder de benodigde hulpmiddelen staan zij machteloos.
Dit project behelst niet alleen financiële hulp voor apparatuur. Praktijk opdoen in onze ziekenhuizen en hulp van artsen en specialisten behoren tot de mogelijkheden. Dit is essentieel om dit project in zijn totaliteit en op lange termijn te laten slagen.
We heben alles heel goed voorbereid vanaf 2007 toen de eerste contacten met de geneesheerdirecteur werden gelegd. Voorwaarde tot uitvoering van het project was, dat de overheid van Belarus zou helpen. Er werd door de overheid van Belarus een echoapparaat en een couveuse geschonken. Tijdens volgende gesprekken werd aangekondigd dat in 2009 de kinderafdeling gerenoveerd zal worden. Hulp van de overheid is een stap in de goede richting en dat heeft er toe geleid dat we besloten dit ziekenhuis te helpen.

Voor financiering van dit project hebben wij hulp gevraagd aan de NCDO en de Willde Ganzen. Helpt u ook mee?