Belarus

Belarus = Wit-Rusland

1800 kilometer ten Oosten van Nederland ligt Belarus. In het noordwesten grenst het land aan Litouwen en Letland, in het noorden en oosten aan  Rusland, in het zuiden aan de Oekraïne en in het westen aan Polen. Het klimaat van Belarus is gematigd continentaal. De zomers zijn kort en warm en ‘s winters kan het tot 30 graden vriezen.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Belarus genoemd wordt behoorde van de 14e eeuw tot de Poolse delingen van  1772-1795 tot Litouwen, daarna tot Rusland. In 1918 werd Belarus door Duitse troepen bezet en  na de Duitse terugtocht op 1 januari 1919 Wit-Rusland een socialistische Sovjetrepubliek. In augustus 1991, na het einde van de Sovjet-Unie, werd Belarus onafhankelijk en was samen met de Russische Federatie en Oekraïne één van de oprichters van het Gemenebest van Onafhankelijk Staten. Belarus is een presidentiële Republiek en vanaf 1994 is Aleksandr Loekasjenko president.

Bevolking

De bevolking bestaat voor meer dan driekwart uit Wit-Russen. De overige groepen zijn Russen,Polen,Oekraïners en Joden. Driekwart van de bevolking woont in de steden. Wit-Russisch en Russisch (wat voornamelijk in de steden wordt gesproken) zijn officiële talen. Meer dan de helft van de bevolking bekent zich tot de Russisch-orthodoxe religie. In de voormalige Poolse gebieden, in het westen, overheerst het Rooms-katholicisme.

Economie

Landbouw en veeteelt zijn de voornaamste bestaansbronnen. De industrie met bijna tweederde van het bruto nationaal product is de belangrijkste sector. Men is minder dan voorheen gericht op de verwerking van landbouwproducten en hout.