Sterren zonder maan

boek_belarus_sterren_zonder_maan_ria_schraverusVijftien jaar geleden stapte Ria Schraverus in een trein met bestemming Belarus. Een reis die haar leven drastisch zou veranderen. Het begon bij een bezoek aan een weeshuis, waar ze in aanraking kwam met schrijnende omstandigheden, veroorzaakt door de kernramp van Tsjernobyl in 1986.

Met eigen ogen aanschouwde ze de leefsituatie van kinderen met een fysieke en verstandelijke beperking, in een erbarmelijk en uitzichtloos bestaan. De achterliggende verhalen van ouders en familie waren gruwelijk, de mensen waren de wanhoop nabij. Eenmaal thuis kon ze de beelden niet van zich afzetten. Om daadwerkelijk hulp te bieden, zette ze projecten op om deze weeskinderen een beter leven te geven en een toekomst te bieden.

Om te kunnen werken in een land waar de ‘laatste dictator van Europa’ de bevolking overheerst en geen eigen initiatieven worden geduld, volgde een verbeten strijd tegen corruptie, militie en overheden. Een strijd die jaren zou duren en uiteindelijk, in samenwerking met de overheid, resulteerde in diverse schoolinternaten met speciaal onderwijs en aangepaste beroepsopleidingen. De projecten werden niet zoals gewoonlijk alleen verwezenlijkt met donaties uit Nederland. Nee! Ze werden medegefinancierd door de overheid van Belarus. En ja! Het was een strijd met mensen die in hun dagelijkse leven al genoeg aan hun hoofd hadden om te overleven.

‘Sterren zonder maan’ is niet verkrijgbaar in de gewone boekhandel. Zo kan de gehele opbrengst ten goede komen aan Stichting Weeshuizen Belarus.

Bestellen

Bestellen kan door € 18,95 (incl. porto) over te maken op rekeningnummer NL29 RABO 0118 1530 99 t.n.v. G. Schraverus, onder vermelding van ‘boek’ + uw naam en volledig adres. Het boek zal u toegezonden worden na ontvangst van uw gegevens op het bankafschrift.

U kunt ook een email sturen aan sterrenzondermaan@gmail.com

Verkoopadressen

Tevens verkrijgbaar voor € 15,00:
In Boxtel: Oosterpoort 5, tel. 06-41216763
In Helvoirt: Foto Henk Pijnenburg, Kastanjelaan 19 (winkelopeningstijden)