Weeshuizen-Belarus nieuws 2011-05 pjotr
Weeshuizen-Belarus nieuws 2011-05 pjotr

Pjotrs Borsjt vertelt

Mei 2011: Pjotrs Borsjt vertelt op boeiende en aangrijpende wijze de lotgevallen van een aantal kinderen na de Tsjernobyl-ramp.

De totale opbrengst van het boek gaat naar het zelfstandig wonen project van de Stichting Weeshuizen Belarus (www.weeshuizenbelarus.nl).
Pjotr woont samen met zijn moeder in een dorp in Belarus. Hij leidt een eenzaam bestaan. Vanwege zijn horrelvoet en zijn kleine postuur is hij een gewild doelwit voor pesterijen en zijn moeder verwijt hem dat ze door zijn mismaaktheid haar grote liefde is verloren. Als ze een nieuwe vriend krijgt, een oude kennis van voor de Tsjernobyl-ramp, wordt de situatie thuis onhoudbaar en vlucht Pjotr weg.

Jan Terlouw tijdens het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar:

“Pjotrs borsjt is een heel bijzonder boek”.
“Onder de moeilijkste omstandigheden zie je mensen – in dit geval weeskinderen- toch initiatieven nemen. Dat optimisme lees je in het boek.”
“Pjotr heeft onaangename trekjes. Komt dat door zijn moeilijke kinderjaren of zit het verankerd in zijn genen? Komt het goed met hem? Dat mag de lezer zelf beslissen.”
“Het is nogal moedig om je hoofdpersoon onsympathiek te maken.”
“Ik hoop dat het boek succesvol is en dat het veel leesplezier geeft waar alle aanleiding voor is.”

Op 29 april heeft cabaretier Vincent Bijlo het eerste exemplaar van het luisterboek Pjotrs borsjt officieel in ontvangst genomen. Dat gebeurde op de CSG Calvijn in Barendrecht).