Weeshuizen-Belarus nieuws 2008-11 parlement

Reisverslag

Op 1 oktober wederom een reis naar Belarus, voor de tweede keer dit jaar een hele maand. Ik reed naar Schiphol met gemengde gevoelens. Aan de ene kant wilde ik thuis blijven aan de andere kant de hunkering naar mijn Belarussische kinderen en het grote project. Hoe dat kwam? Ten eerste beviel mijn dochter anderhalve week voor vertrek van een dochtertje genaamd Maan, ten tweede stierf mijn hond Scooby een dag voor de grote reis. Ik zou pas 1 november weer terugkeren. De 31 dagen in Belarus bleken broodnodig en we hebben daar met vele Belarussen heel hard gewerkt. Enkele hoogtepunten van een spectaculaire maand in Belarus:

Ontvangst van een onderscheiding die zelden aan buitenlanders wordt uitgereikt. Bij de medaille een document met de tekst: Uitgereikt aan … voor “de betekenisvolle schat aan informatie en het realiseren van vooruitgang van de sociale politiek van de Republiek Belarus en haar jarenlange activiteiten”. Dan de toezegging van de overheid in Minsk om 30% van de begroting van het “zelfstandig wonen” project 2009 in Kalinovka te financieren. Samen met arts verstandelijk gehandicapten Tom Romein ging ik wederom naar het ziekenhuis in Soligorsk. Eerder bezochten we in aanwezigheid van Inna Bariewa, vice-voorzitter van het Departement voor Welzijn in april de kinderafdeling van dit ziekenhuis.

Ik stelde toen voor de artsen te helpen op voorwaarde dat de overheid zou mee participeren in het nog te ontwikkelen project. Zeer verrast stelden we vast dat de overheid zich inderdaad bezig had gehouden met ons voorstel. Er waren 4 couveuses en een echo apparaat aangeschaft en in nadere gesprekken kregen we de toezegging dat de kinderafdeling in 2009 gerenoveerd zou worden. Reden dus voor ons om serieus aan een begroting te gaan werken. Het zal een project worden dat wordt uitgevoerd in samenwerking met stichting SMHO die een deel van de sponsoring gaat verzorgen.

De financiele afwikkeling van alle projecten is klaar. Hoewel we voor onze euro veel minder roebels konden krijgen dan een half jaar geleden zijn alle projecten met soms een hele kleine vermageringskuur uitgevoerd. Wij zijn tevreden over de samenwerking, hoewel die niet altijd over rozen is gegaan.

Eind november komt de nieuwsbrief uit, u kunt hem lezen op deze website onder de kop “nieuws” of u kunt hem aanvragen via info@weeshuizenbelarus.nl.dan sturen wij de nieuwsbrief naar uw adres. Als u het kunt missen stort u dan een kleine bijdrage op Rabo-rekening 121144615 te Helvoirt.

Hartelijk dank!